top of page
Foto van schrijverYannique

Wat is duurzaam wonen en wat kan jij er zelf aan doen?

Ik kan jullie heel erg veel vertellen over duurzaam wonen, maar wat is dat nou eigenlijk? De term duurzaam is zo breed. Je kan er heel erg diep op in gaan. Maar het gaat er uiteindelijk om wat jij zelf belangrijk vindt aan duurzaamheid en wat voor jou haalbaar is. Je kan bijvoorbeeld helemaal energie neutraal gaan wonen en van het gas af gaan óf je doet het stapje voor stapje want alle kleine beetjes helpen.


Wat is duurzaam wonen?

Je hebt net een nieuw prachtig jaren 30 huis gekocht, en opeens speelt er van alles in de wereld waardoor er veel schaarste is en we genoodzaakt zijn er iets aan te doen. Al met al gaat de gaskraan dicht en daar zit je dan met je prachtige maar niet goed gerenoveerde jaren 30 woning. Tijd om er wat aan te doen!


Duurzaam bestaat uit duur en het achtervoegsel -zaam, dat ‘geschikt om, geneigd tot’ betekent. Zo betekent spaarzaam ‘geneigd tot sparen’ en buigzaam ‘geschikt om te buigen’. Duurzaam betekende letterlijk ‘geschikt om te duren’, oftewel ‘weinig vergankelijk’, ‘lang meegaand’, ‘lang aanhoudend’. Bron: www.onzetaal.nl/taalloket/duurzaam

Duurzaam betekent inmiddels in ruime zin ‘rekening houdend met het feit dat energiebronnen, voedsel, grondstoffen e.d. niet oneindig voorhanden zijn’.

Duurzaam wonen is dat je er zo veel mogelijk probeert om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Probeer met je gewoontes de natuur en het milieu zo min mogelijk te belasten.


Nu weten we wat duurzaamheid is. Maar wat kan je er zelf aan doen in je huis?

Isoleren kan je leren!

De eerste stap naar een goed verwarmd huis en lagere energie kosten is om je huis goed te isoleren. Een ouder huis is vaak niet of slecht geïsoleerd. Ook kan het zijn dat er door de jaren heen wel isolatie is aangebracht, maar dat deze vaak nog te verbeteren is. Er zijn 3 manieren waarop je kan isoleren;


Spouwmuurisolatie

Binnenmuurisolatie

Gevelisolatie


Alle drie geven ze meer wooncomfort, lagere energie rekening en is beter voor het milieu. Isoleren hoeft geen grote verbouwing aan je huis te zijn. Mocht je geen zin hebben in rommel en gedoe, kies dan voor spouwmuur isolatie, isolatie vanuit de kruipruimte, isoleren van je dak of het vervangen van je kozijnen. Dan is het ook belangrijk dat je glas op zijn minst HR++ glas is. Via enkel glas komt er ook veel kou of warmte naar binnen. Mocht je gaan voor kunststof kozijnen is het belangrijk dat je goed kan ventileren.

Verwarmen met een zonneboiler of warmtepomp

Tegenwoordig kan je op veel verschillende manieren verwarmen. Aardgas verdwijnt langzamerhand uit onze woningen, daar in de plaats komt steeds vaker de warmtepomp of de zonneboiler.


Hybride warmtepomp, een makkelijke eerste stap.

Mocht je langzamerhand over willen gaan op een warmtepomp kan je kiezen voor een hybride warmtepomp. Die kan je plaatsen bij de CV-ketel. De warmtepomp zorgt de meeste dagen voor warmte in je woning. Mochten er echt koude dagen zijn springt de CV-ketel bij.

Zorg er daarnaast altijd voor dat je huis goed geïsoleerd is.


Hybride warmtepomp

Elektrische warmtepomp, voor als volledig van het aardgas af wilt

Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én voor het warme water in de badkamer en keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je zonder aardgas. Deze warmtepomp wordt ook wel combi, volledig of all-electric genoemd.


Zonneboiler, voor warm water

Met een zonneboiler wordt het water verwarmd met behulp van de zon. Er worden daarvoor panelen op je dak geplaatst en het warme water wordt opgeslagen in een ketel. Voor een gezin van 4 is één dag zon genoeg om twee dagen met het warme water te doen. Een zonneboiler is een besparing op het gas die je normaal gebruikt met water.


Je oude radiator laten zitten met een (hybride-) warmtepomp?

Mocht je geen grote verbouwplannen hebben kan je de warmtepomp makkelijk op je radiatoren aansluiten. Met een oude CV-ketel worden je radiatoren rond de 70 à 80 graden.

Een warmtepomp zorg ervoor dat er maar slechts 35 tot 55 graden. Dus moet je hiervoor willen gaan is het belangrijk dat je huis (daar gaan we weer) goed geïsoleerd is om de kamers een aangename temperatuur te geven. Je hebt daarnaast ook lagetemperatuur-radiator die zijn ontwikkeld voor een warmtepomp. Die werken energie-efficiënter en zuiniger.


Vloerverwarming

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een vloerverwarming. Je krijgt namelijk heel veel ruimte terug in je woning omdat alle radiatoren weg zijn. Het enige nadeel is dat het enig tijd kost dat je ruimte is verwarmd. Je kan met een vloerverwarming ook niet te hoog stoken doordat je vloer dan kan beschadigen. Een vloerverwarming verwarmd je kamers op een lagere temperatuur dan een radiator. Mocht je willen kiezen voor vloerverwarming, zorg ervoor dat je kruipruimte of ruimte tussen je vloer (here we go again) goed geïsoleerd is.


Warm water vloerverwarming

Met warm water vloerverwarming worden buizen geplaatst op de gehele oppervlakte van je vloer. Je water wordt dan verwarmd door je CV-ketel of je (hybride-) warmtepomp. Door vloerverwarming wordt de ruimte met een lagere temperatuur verwarmd. De energie rekening zal vele malen lager zijn met een warmtepomp.


Elektrische vloerverwarming

Tegenwoordig kan je ook kiezen voor een elektrische vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming bestaat uit dunne matten van circa 1 tot 3 mm, waar stroom doorheen loopt. De stroomdraden hebben een hoge weerstand, waardoor zij warm zullen worden. Het aanleggen van deze matten is ook heel eenvoudig, je hoeft niks uit te vrezen en het kan zelfs over je oude vloer gelegd worden. Elektrische vloerverwarming levert echter betere verwarming op in kleinere ruimtes. Je kan dus elektrische verwarming combineren als bijverwarming in grote ruimtes.


Nieuw! Infrarood verwarming.

Een nieuwe techniek op verwarming is infrarood verwarming. De werking hiervan is echter anders dan de elektrische vloerverwarming. De infraroodmatten bestaan uit een speciaal soort doek, waar je elektriciteit doorheen kunt geleiden om zo infraroodstraling op te wekken. Met deze infraroodstraling verwarm je de objecten in de ruimte, bijvoorbeeld je meubels, die op hun beurt gaan dienen als verwarmingsbron. Je warmte stijgt dus niet omhoog maar het zorgt ervoor dat het dus overal ongeveer even warm is.



Wat is een goede vloer voor vloerverwarming?

Steen:

Een goede geleider voor warmte zijn keramische tegels, steen of een gietvloer. Dit zorgt ervoor dat de warmte snel naar het vloeroppervlakte komt en efficiënt omgaat met je warmte.


Hout:

Verschillende soorten houten vloeren hebben verschillende thermische eigenschappen waardoor er verschillen zijn in hun geschiktheid voor vloerverwarmingssystemen. Hoe dichter en hoe dunner de vloerplanken zijn hoe beter ze warmte geleiden en meestal beter geschikt zijn voor gebruik met vloerverwarming.


Laminaat en vinyl:

De meeste laminaten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming maar het is raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant van de vloer voordat je het systeem installeert.

Vinylvloeren kunnen veilig worden gebruikt met vloerverwarming. Vinyl warmt op en koelt snel af. Vinyl heeft echter een bovengrens van 27 °C waardoor de warmteafgifte wordt beperkt. Dus wordt het afgeraden in ruimtes met veel warmteverlies.



Elektrische kachel

Wat kan je kiezen als je niet toe bent aan een grote verbouwing? Als eerste, je bent al heel erg goed op weg als je kiest om goed te isoleren. Dan bespaar je heel erg veel op je energie kosten. Daarnaast zijn kleine elektrische kacheltjes al een mooi hulpmiddel om ruimtes in je huis te verwarmen. Ze zijn niet alleen heel duurzaam maar ook goed betaalbaar en je hebt geen verbouwing aan je huis nodig. Je kunt hierin ook weer kiezen tussen elektrisch of infrarood. Een elektrisch paneel kies je vaak als bijverwarming en kan je overal in het huis toepassen. In badkamers kan je infrarood verwarming verwerken in spiegels of op kantoor onder het blad van je bureau. Infrarood is stralingswarmte dus verwarm je heel gericht iets op. Een elektrische verwarming is daarin tegen een verwarming die de lucht in de ruimte verwarmd.

Nog even op een rijtje:

Ben je niet toe aan grote verbouwingen maar wil je graag iets doen rondom duurzaamheid in je huis?

Kies dan voor:

- Spouwisolatie

- Hybride-warmtepomp

- Elektrische bijverwarming


Ben je klaar voor de grote stap en wil je heel erg graag je huis verduurzamen?

Kies dan voor de onderstaande opties

- Een goede isolatie zodat ook nergens warmte in je huis kan verdwijnen

- Nieuwe kozijnen van HR ++ glas

- Een warmtepomp of iets anders om warm water te creëren

- Zonnepanelen

- Vloerverwarming met een goede warmte geleidende vloer


Weet ook dat er altijd subsidie te krijgen is voor verduurzaming. Veel van mijn informatie heb ik via Milieu Centraal. Heel eenvoudig staat daar alles uitgelegd wat verduurzaming doet met je woning en hoe veel je erop terug kan verdienen.


Zo dat was het dan, voor nu even. Mocht je meer willen weten over duurzaamheid? Dan schrijf ik er graag een blog over. Ik heb natuurlijk ook nog helemaal niet geschreven over zonnepanelen, warmtewisselaars, duurzame vloeren, duurzame woonmerken, duurzame stoffen enz enz enz. Genoeg om over te schrijven!


Heb je meer verdieping nodig in verduurzamen? Lees meer op https://www.milieucentraal.nl/



Comments


bottom of page